Home LMTC  Eigen baan Evolutie baan Tips Evolutie in foto's Clubbaan Rollend materieel V100 Ombouw van het seinhuis Telegraafpalen Tunnelingang

Telegraafpalen


Langs de Duitse spoorwegen hebben er lange tijd telegraafpalen gestaan. Hier en daar vindt men er nu nog. Omdat ze tot mijn verbeelding spreken, zocht ik een methode om ze op een goedkope manier na te maken.

Afmetingen :   diameter 6 mm, lengte bovengronds 23.5cm met een onderste zwarte rand van ongeveer 1.8 cm. De breedte van de traverse is 4.6 cm en de isolatoren hebben een diameter van 3 mm en zijn 6mm hoog. Ze zijn bevestigd met een messing draadje met diam 0.8mm.

De bovenkant van de paal is heel dikwijls puntig, de hardhouten ronde staaf wordt schuin afgevijld. Daarna wordt de paal donkerbruin geverfd. Achteraf wordt de paal geweatherd volgens eigen behoeften.

De traverse is gemaakt van 2mm L-profiel (plastic of messing) met een breedte van 4.6 cm. Hierop zijn de isolatoren gemonteerd. Deze zijn gemaaktuit een ronde staaf hardhout van 3mm diameter. De vorm van de isolator wordt hieruit gesneden. In de isolator wordt dan een gaatje geboord en hierin komt een stukje messingdraad . De isolator wordt nu op het L-profiel bevestigd met een beetje contactlijm, er zorg voor dragend dat het messing staafje een heel klein beetje uitsteekt onderaan het L-profiel. De ijzeren band die de traverse aan de paal vastmaakt kan nagemaakt worden met hetzij een stukje krimpkous of alu folie  of een ander geschikt materiaal.
telegraafpaaltelegraafpalen 2

Update :  06.12.2009

Reeds lang was ik op zoek naar een andere dwars profiel (traverse)  om de isolatoren op te bevestigen. Een U-profiel van zeer kleine afmetigen zou het moeten worden. Bij Olaerts (Diepenbeek) gevonden :  K&S engineering uit Chicago : Square brass 1/16 x 0.014 stock no 1497
Dit is een holle balk waar dan een U-profiel van gemaakt wordt met behulp van een Dremel slijpschijf. Foto's volgen.

telegr paal v2telegr paal v2


telegr paal v2telegraafpaal
Bovenaan plastic isolatoren die later de onderste houten zullen vervangen

  Foto's op  : www.picasaweb.google.com/spooreen


Dwarsliggers

Langs de sporen liggen er gewoonlijk losse dwarsliggers. Ze worden uit een hardhouten balkje van 8mm op 5mm  gezaagd op 8cm lengte.  De bovenste rechte randen worden met een scherp mes lichtjes afgeschuind. Daarna worden er in de balk groeven getrokken met een scherpe punt. Tenslotte worden ze geverfd , eerst met Tamiya xf-10, donker bruin, daarna  worden ze gepatineerd met zwart, wit en roestkleur indien nodig.
treinbilsbils 2


Home TOP LMTC  Eigen baan Evolutie baan Tips Evolutie in foto's Clubbaan Rollend materieel V100 Ombouw van het seinhuis Telegraafpalen Tunnelingang

<